Alegerile interne PNL Mureș – Ultimul capitol sau ce se întâmplă dacă stingem lumina?

Am vrut să scriu încă două materiale, unul despre ce cred eu că nu înțeleg susținătorii lui Ciprian Minodor Dobre și ai lui Ioan Cristian Chirteș și unul despre ce cred eu că nu înțeleg primarii și aleșii locali ai PNL Mureș. Am renunțat pentru că a devenit extrem de plictisitor să decriptezi lucruri, intenționalități și gesturi, altminteri cât se poate de cusute cu ață albă. Faptul că ambele tabere comit greșeli, dintre care unele impardonabile, e mai mult decât evident. În plus, ar însemna să repet ceea ce am mai spus și în celelalte materiale pe tema alegerilor interne din PNL Mureș or, cine are ochi să vadă și urechi să asculte, va înțelege.

N-am nimic personal cu nici unul dintre cei implicați în această competiție internă și de aceea m-am ferit să fac aprecieri care trec dincolo de granița logicului. Pentru mine e limpede că, de pildă, facțiunea care îl susține pe Ciprian Minodor Dobre, NU înțelege conjunctura actuală, nici locală, nici națională, după cum nu înțelege cum să lupte pentru obținerea puterii în PNL Mureș. Cel puțin, facțiunea lui Ioan Cristian Chirteș înțelege valoarea compromisului și a echilibrului.

Dacă Ciprian Minodor Dobre va câștiga, nu va fi datorită mutărilor făcute de el și susținătorii lui, ci datorită deciziilor pe care majoritatea delegaților la adunarea de pe 7 august le vor lua ad-hoc, din motive pe care le voi explica după consumarea votului. La fel, dacă Ioan Cristian Chirteș va câștiga, aceasta nu va fi atât datorită lui Ioan Cristian Chirteș și susținătorilor lui – oricât de paradoxale ar părea aceste afirmații, ele sunt reale, ci datorită, în primul rând, erorilor comise de tabăra adversă și a faptului că membrii PNL din Mureș vor fi înțeles că o conducere moderată și echilibrată e de preferat uneia autoritariste, care duce invariabil la izolare pe o scenă politică și așa tot mai ruptă de realitățile mureșene.

Câteva completări:

  1. N-am nici un dubiu că Mara Togănel, dacă ar fi candidat la șefia PNL Mureș, ar fi câștigat această funcție cu o majoritate, probabil zdrobitoare. Acest lucru e valabil și în ce-l privește pe doctorul Horațiu Suciu. Condiția de bază ar fi fost ca Mara Togănel și Horațiu Suciu să facă echipă separat de ceilalți doi competitori, Ioan Cristian Chirteș și Ciprian Minodor Dobre. Cei doi – Mara Togănel și Horațiu Suciu – au ratat, în opinia mea, șansa de a construi separat o alternativă viabilă în PNL Mureș. N-am vrut să o spun până azi, adică până după epuizarea termenului de depunere a candidaturilor, pentru a nu fi acuzat de intruziuni nepoftite în viața internă a unei organizații politice. Îmi mențin opinia: potențialul de imagine al celor doi, mai ales în cazul în care Ciprian Minodor Dobre va fi ales Președinte al PNL Mureș, are toate șansele să le fie fatal în carierele lor politice și se va solda cel puțin cu o nouă luptă internă, care se prefigureacă mai rapid decât am fi tentați să credem.
  1. Această campanie internă a redus dramatic variabilele de care dispune PNL în județul Mureș și asta este cu adevărat grav pentru această formațiune politică. Cum spuneam într-un material anterior, amestecarea ciorbelor interne cu ciorbele publice constituie o eroare capitală, iar efectele se vor vedea în timp. Nu le mai înșir fiindcă nu are sens.
  1. Indiferent cine va câștiga aceste alegeri interne în PNL Mureș, din perspectiva anului electoral 2024, câștigarea echivalează cu pariul pe un cal mort. O spun cu subiect și predicat. Păcat că oamenii aceștia nu înțeleg acest lucru. În precedentele materiale publicate pe noapteamintii.com am expus suficiente argumente, ca să le mai repet. Discutăm în 2024!
  1. Dacă, de pildă, la nivel național, câștigă aripa Florin Cîțu, acest lucru se va traduce printr-o vulnerabilizare internă a PNL cu efecte devastatoare. NU poți impune un Președinte în condițiile în care 80% din baza de masă a partidului vrea alt Președinte, fără să riști o sciziune halucinantă. Nu sunt fan Ludovic Orban, dar a nu înțelege asta înseamnă a NU înțelege nimic din modul cum funcționează un grup de adeziune (partidele sunt grupuri de adeziune, doamnelor și domnilor!).

NOTĂ: NU exclud să ne pomenim cu un Congres Național al PNL de 1000 de delegați – nu 5000 sau 6000 câți ar trebui să fie în mod normal, firește, sub presiunea pandemiei de Delta Covid! Dacă în septembrie 2020 se va reveni la starea pandemică din 2020, să nu vă mirați. O asemenea mutare, indiferent ce câștiguri imediate ar aduce, va vulnerabiliza PNL pe plan național într-un mod pe care îi las pe alții să să-l analizeze. Spun doar că, într-un asemenea caz, legitimitatea unei noi conduceri ar fi serios, ba chiar iremediabil afectată și că falia care se va căsca în interiorul partidului ar putea duce inclusiv la ruperea acestuia.

  1. Ignorarea realităților descrise în analizele publicate pe noapteamintii.com este o opțiune riscantă. Este, de pildă, treaba Marei Togănel sau a lui Horațiu Suciu dacă vor sau nu să țină cont de cele scrise acolo. Sunt absolut sigur că, cel mai târziu în 2024, își vor aminti de avertismentele din acele materiale – Mara Togănel mult mai repede de 2024 -, avertismente pe care nu le-am pus în spațiul public, așa cum își imaginează probabil cei în cauză, cu intenții ascunse sau mai știu eu ce altă motivație, ci pur și simplu pentru a limpezi lucrurile. Înțelegerea realităților politice și sociale presupune un efort pe care, în opinia mea, nici unul dintre cei vizați – vorbesc nu numai de Mara Togănel și Horațiu Suciu – nu l-au depus într-un mod constant și serios. E repet, o opinie personală, pe care nu o discut.
  1. CENTRUL DE ARȘI Tîrgu Mureș. Ca să lămurim odată problema: Proiectul Centrului de Arși din Tîrgu Mureș a fost deblocat prin acțiunea concertată a câtorva oameni, după cum urmează: Nelu Tătar – fost Ministru al Sănătății, Ioan Cristian Chirteș – senator PNL, Florin Buicu – deputat PSD, Andrei Baciu – Secretar de Stat la Ministerul Sănătății și Claudiu Puiac – fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș. PUNCT. Ne place ori nu ne place, este meritul acestor oameni și mă îndoiesc sincer că o altă personalitate marcantă a vieții publice mureșene a avut treabă cu această chestiune, respectiv cu deblocarea acestui proiect!
  1. Tot ce se întâmplă în aceste zile în PNL indică faptul că prăpastia din „ce vreau să fac” și „ce pot face” e tot mai mare în lupta pentru putere din interiorul PNL Mureș. În aceste condiții, orice discuție devine inutilă și irelevantă. Le-aș adresa totuși acestor oameni o întrebare pe care ar trebui să și-o pună singuri: Ce se întâmplă dacă stingem lumina?

În rest, s-auzim numai de bine!

Lasă un comentariu

− 1 = 7