Nebănuitele consecințe ale candidaturii lui Horațiu Suciu la Primăria Târgu Mureșului

Găselnița cu așa-zisa independență a doctorului Horațiu Suciu a prins. Presa tace, partidele se fac că plouă, iar supărările celor scandalizați de anunțul consumat pe scările Primăriei în minunata zi de 12 februarie 2024 s-au stins într-o supă de gângăveli ofuscate. Pe Facebook, chirurgul liberal intrat subit în șoc cardio-independent a strâns circa 1000 de like-uri, ceea ce, ținând cont de faptul că doctorul Suciu are 3,1 K urmăritori (3100), iar Târgu Mureșul numără cam 100 de mii de conturi active pe această rețea socială, cântărește cam cât zumzăiala unei musculițe peste borcanul cu murături oțetite.

În realitate, găselnița de care vorbim are câteva efecte notabile:

  1. Subliniază deplina egalitate dintre onestele și dezinteresatele competențe medicale dovedite de-a lungul unei cariere prodigioase de chirurg și altinicele (sic!) competențe administrative neprobate încă ale candidatului independent Horațiu Suciu, ceea ce pentru abisala incompetență a edilului Soos Zoltan va echivala cu un final definitiv și inevitabil. Istoricește vorbind, o astfel de asumpție – ca să fim în ton cu limbajul candidatului – nu poate fi decât justificată: între 2000 și 2020, Târgu Mureșul l-a avut ca primar pe Dorin Florea, renumit pentru râvna prometeică de-a acoperi cu pavele tot ce poate fi acoperit și chiar reacoperit, inclusiv parcurile, spațiile verzi și locurile de joacă ale copiilor; după cum se știe, Dorin Florea este de profesie medic, și personal, consider că a spune că printre primarii Patriei a existat vreun chirurg mai bun decât el (exceptându-l desigur pe Oprescu) constituie o veritabilă insultă la adresa concitadinilor mei care l-au votat cu sârg și nădejde vreme de douăzeci de ani. Această frumoasă tradiție, specific mioritică, de-a accede la respectabilul statut de cel mai bun medic dintre primari și cel mai bun primar dintre medici ar trebui să le dea serios de gândit târgumureșenilor care-și imaginează că nenorocirea de-a nu se procopsi cu Horațiu Suciu pe post de edil odată cu alegerile din anul 2024 întrece ca dimensiuni până și cataclismatica ratare a instălării la Cotroceni a unui Ciolacu sau Ciucă, ca să nu mai vorbim de Simion ori Șoșoacă. Marile ratări, doamnelor și domnilor, așa încep: cu a-ți imagina că ceva imposibil devine posibil prin simpla enunțare a unor sintagme de tipul „acum e atunci”!
  2. Fenta cu candidatura „independentă” va prinde la electoratul târgumureșean care va uita subit că de fapt, Horațiu Suciu doar mimează independența. Să fim serioși, trucul are avantajul de a face această candidatură suportabilă, acceptabilă nu doar în spațiul public, ci și în culisele politichiei județene. A nu-l susține pe Horațiu Suciu va echivala cu o blasfemie politico-naționalistă, ceva mai dihai ca trădarea de patrie. AUR, PSD și de fapt, toate partidele politice din județ sunt lipite cu spatele la zid. Cum să-ți pui candidat la Primăria Târgu Mureșului când celebrul chirurg Horațiu Suciu candidează independent, ai înnebunit? Unica modalitate de sparge CREDIBIL monopolul strategic instituit prin candidatura șefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară ar fi ca PSD (sau oricare dintre celelalte partide) să vină cu un candidat capabil să-l eclipseze categoric, ca profil socio-profesional, pe „independentul” Horațiu Suciu. Pentru oricare alt candidat care nu are anvergura profesională a lui Horațiu Suciu, candidatura la Primăria Târgu Mureșului echivalează cu o sinucidere politic(oas)ă.
  3. Eliberează brusc și forțat calea negocierilor PNL – PSD în frumosul nostru județ. Dacă PSD acceptă să-l susțină pe Horațiu Suciu (teoretic, nu prea are cum să nu o facă), PNL va plusa, oferind în contrapartidă unui candidat propus de PSD suportul liberal pentru candidatura la Consiliul Județean. O mutare absolut logică, pe care PSD îi va dificil să o eludeze sau să o ignore, din perspectiva comunicării electorale.
  4. Salvează pielea politică a prefectului Ciprian Minodor Dobre care altminteri, ar fi trebuit, potrivit Deciziei nr. 6 din 31 ianuarie 2024 a Biroului Politic Național al PNL, să-și asume candidatura fie la Primăria Târgu Mureș, fie la Președinția Consiliului Județean. Rațiunile sunt simple: prin această mutare, Ciprian Minodor Dobre eludează onorabil Decizia BPN din 31 iuanuarie și merge în Parlament în alegerile generale din 2024, la Camera Deputaților precizez (mă îndoiesc sincer că potențialul PNL în Mureș va presupune adjudecarea unui al doilea mandat de deputat sau a unuia de senator în alegerile generale). Consecință directă: eliminarea pe termen nedefinit (minimum 4 ani) a oricăror competitori interni în PNL Mureș. Dacă doctorul Suciu ajunge primar, din postura de independent nu mai poate accede la nici o funcție politică în PNL cel puțin 4 ani, astfel că Ciprian Minodor Dobre a dat lovitura vieții: rămâne singurul și atotputernicul stăpân al PNL Mureș (condiția e să meargă în Parlament în alegerile generale din 2024), iar competitorii interni sunt reduși la tăcere și trași pe linie moartă. Punct.
Partidul Comasat Român - sursa: Social Media
PCR – sursa: Social Media din România

 

CONCLUZII ABSOLUT LETALE:

Pentru PSD Mureș, capcana e mortală, dar al naibii de ispititoare. E ispititoare, fiindcă șansele de a obține fotoliul de Președinte al Consiliului Județean cresc simțitor. E mortală, fiindcă în competiția județeană, are ca efect mobilizarea unor resurse umane, pecuniare și relaționare (sic!) de alt ordin, la un nivel halucinant. Frustrate de candidatura doctorului Suciu la Primăria Târgu Mureșului, TOATE celelalte formațiuni politice vor arunca în bătălia electorală tot ce au mai bun, iar bătălia electorală majoră se va muta la județ, unde se vor deconta datoriile de la municipiu. Rețeta de la Târgu Mureș cu candidatul „independent” nu e aplicabilă la județ, fiindcă la județ lipsește tocmai candidatul care ar putea să întrunească toate condițiile pe care le întrunește Horațiu Suciu la Târgu Mureș. Dumitrița Gliga nu are anvergura și background-ul imaculat al doctorului Horațiu Suciu (în percepția colectivă, mai ales în Reghin și Târgu Mureș, PSD Mureș este, cum spunea un mucalit, „egal cu PSD Gliga SRL”). Leonard Azamfirei, oricât de înfipt ar fi în lumea medicală și oricât prestigiu ar cumula, vine după un mandat de senator, ceea ce îl face necredibil ca independent (în plus, am uriașe îndoieli că își dorește să candideze la Președinția Consiliului Județean). Florin Buicu, idem. Alții, nu prea contează.

Un alt efect e că relația dintre PSD și UDMR este brutal dislocată. Dacă PSD intră în joc și îl susține pe „independentul” Horațiu Suciu, toate echilibrele locale de putere din județ se duc pe apa sâmbetei. Pentru establishmentul local o asemenea situație are dimensiunile unei catastrofe, fiindcă presupune reconfigurarea mecanismelor de decizie locale. Reset. Și nu doar la Târgu Mureș sau Consiliul Județean, ci și la Reghin, Târnăveni, etc.

Dar mai există un aspect esențial care riscă să treacă neobservat: poziția UDMR în exercițiul central al guvernării. De 3 decenii, UDMR este balamaua care asigură stabilitatea guvernărilor în România. NU se guvernează fără UDMR, într-o formă sau alta (direct, în alianțele de guvernare, sau indirect, prin susținere, fie ea și tacită, în Parlament); acest enunț are valoarea unei cutume pe care nici un guvern nu a dat semne că dorește, la modul cel mai serios, să o rupă. Pentru UDMR, în condițiile anului electoral 2024, câștigarea Președinției CJ Mureș este EXISTENȚIALĂ! Or, scenariul cu Horațiu Suciu candidat independent la Primăria Târgu Mureș, dinamitează prin recul tot acest echilibru fragil și invizibil, deoarece face ca alegerile locale din 2024 să aibă, cel puțin teroretic, potențialul de a aduce la conducerea județului Mureș și a municipiului reședință de județ doi români, ceea ce pentru UDMR ar constitui o lovitură devastatoare; dacă-și atinge ținta, lovitura se va propaga ca un seism la București. Iar asta nu va conveni nimănui. După alegerile generale, va trebui găsită o formulă de guvernare stabilă, în condițiile în care PSD stă pe 30% intenție de vot (plus, minus unu, două procente), PNL e în cădere vizibilă, extremiștii AUR și SOS-Șoșoacă sunt în ascensiune, USR pare cantonat pe cel mult 10-12 % din opțiunile alegătorilor, iar restul partidelor sunt pe punctul de a rata intrarea în Parlament. UDMR stă pe 5,1%. Recenta comasare a localelor cu europarlamentarele și listele comune pentru Parlamentul European REDUCE drastic bazinul electoral al aliaților PSD și PNL, reducere care își va arăta colții inclusiv în alegerile generale, miza fiind de fapt Președinția României (voi aborda în alt material acest aspect).

Se va spune: și între 2012 și 2016, situația a fost la fel. Și atunci am avut la Mureș un Președinte de Consiliu Județean român și la Primăria Târgu Mureșului tot un primar român. Așa este, numai că atunci România nu era în situația de azi. În 2012, Uniunea Social Liberală a câștigat alegerile generale zdrobitor (58,63% voturi la Camera Deputaților, respectiv 60,10% voturi la Senat), așa că experimentul mureșean nu deranjat pe nimeni, deși reculul resimțit de UDMR a fost unul semnificativ (doar 5,13% pentru Camera Deputaților, respectiv 5,23% pentru Senat – dacă nu mă înșel, cel mai mic scor din istorie).

Pentru Alianța PSD-PNL, ÎN ACEST MOMENT este esențială prezervarea UDMR ca și partener de guvernare între 2024 și 2028, astfel că opținea cea mai bună (din perspectiva PNL Dobre SRL) pe termen scurt pentru Târgu Mureș și pentru județul Mureș, s-ar putea dovedi fatală pe termen lung pentru guvernarea de la București. Ceea ce nu se iartă și nu se uită. Fragilizarea unei viitoare guvernări de dragul de a câștiga alegerile locale la Mureș (sau Târgu Mureș, nu contează) va fi ca un cont deschis care, când se va închide, se va închide urât de tot. Dușmăniile născute din această mutare vor fi, sunt absolut convins, implacabile. Vă garantez că, de la băieții cu ochi albaștrii, până la flăcăii veseli care știu cum bat ceasurile în culisele puterii, toți vor sta cu arma la picior și că orice eroare, orice pas greșit, orice punct slab ținut la teșcherea de inițiatorii acestui demers, în aparență pozitiv, vor fi speculate la maxim. Treaba s-ar putea solda cu scoaterea la iveală a unor mizerii greu de imaginat, care deocamdată circulă prin târg doar cu titlul de zvon.

Ma îndoiesc sincer că doctorul Horațiu Sociu înțelege exact în ce s-a băgat, după cum mă îndoiesc că Ciprian Minodor Dobre poate evalua corect toate consecințele acestei mutări. În 2020, pentru a salva UDMR, care avea o gravă problemă cu proprii alegători, s-a dat acestei formațiuni și județul Mureș și Primăria Târgu Mureș. Chiar suntem atât de naivi încât să credem că retragerea lui Dorin Florea și candidatura lui Președinția Consiliului Județean au fost întâmplătoare în 2020? Mutările din 2020 nu au avut nici o altă logică. Și că veni vorba: celor care agită steagul revenirii lui Dorin Florea le sugerez să își pună întrebarea: chiar credeți că ar candida Dorin Forea împotriva lui Horațiu Suciu? Dacă o va face, căutați răspunsul prin întrebarea corectă: Ce reprezintă UDMR pentru guvernarea de la București, indiferent de culoarea politică a celor ce guvernează?

Personal, nu cred în ideea „liderului providențial”, idee care își face deja loc în mințile înfierbântate ale câtorva politruci mureșeni. Horațiu Suciu NU va fi primarul providențial, pentru simplul motiv că problemele Târgu Mureșului sunt sistemice, nu țin de o persoană sau alta și pentru că, secundar vorbind, a fi un excepțional chirurg NU este egal cu a fi un bun primar. Soos e un primar slab, neperformant, însă Târgu Mureșul nu a avut niciodată primari buni, pentru simplul motiv că este Târgu Mureș. Nu e o fatalitate, e consecința invizibilă a faptului că axele guvernării de la București sunt legate, tot prin ițe invizibile, și de existența UDMR-ului – UDMR pentru care județul Mureș reprezintă, repet, o cheie existențială. Fără Mureș, UDMR riscă neantul. Fără UDMR, orice guvernare, mai ales în condițiile actuale, riscă să devină inoperantă, instabilă. Ceea ce pentru o țară care asigură securitatea NATO și UE pe flancul estic și în proximitatea Rusiei aflate în război cu Ucraina, este inacceptabil. Noica a avut perfectă dreptate când a axiomat că politicienii sunt valeții istoriei, dar acum lucrurile vor căpăta dimensiuni pantagruelice, iar dacă vă imaginați că aberez, așteptați viitorul!

 

S-auzim bine!

 

Întunericilă

Lasă un comentariu

+ 33 = 38