Cum poate Biroul Electoral Central să dinamiteze aranjamentele din culisele alianței PSD-PNL

O decizie demnă de Putin sau Stalin

Duminica trecută Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de înregistrare a Alianței Dreapta Unită (ADU), motivul fiind că, în Registrul Partidelor Politice este încris Cristian Diaconescu ca președinte al PMP. Practic, BEC ne spune că singurul care are dreptul de a semna un protocol de constituire a vreunei alianțe în numele PMP este Cristian Diaconescu, nu Eugen Tomac, actualul președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP) sau Ionuț Simionca care este secretarul general al PMP. Toată povestea a fost posibilă datorită cererii reprezentantului PSD în BEC, Viorel Mocanu, cel care de fapt, a solicitat respingerea protocolului de constituire a Alianței Dreapta Unită. Pe scurt, potrivit BEC, ADU nu există.

Problema este alta. Președintele ales al PMP la congresul acestui partid din 19.02.2022 este Eugen Tomac. Votul acestui congres a fost contestat în instanță de fostul președinte al PMP, Cristian Diaconescu, dar acest prim proces a fost pierdut. Ulterior, în februarie 2023, Curtea de Apel București a decis rejudecarea procesului prin care a fost contestată legalitatea congresului din 19.02.2022, ceea ce nu schimbă cu nimic lucrurile, deoarece vorbim de un proces aflat pe rol, în care se rejudecă, pe aspecte procedurale, o cauză deja pierdută în instanță de fostul președinte al PMP Cristian Diaconescu (nu există o decizie judecătorească definitivă în acest sens).

Am făcut aceste precizări, pentru ca cititorul să-și facă o imagine cât mai exactă a situației. Ca precedent, în anul 2020, în Registrul Partidelor Politice, la alegerile parlamentare figura ca preşedinte al PSD Viorica Dancilă. Preşedinte ales al PSD era însă Marcel Ciolacu, nu Viorica Dăncilă, ceea ce, din punctul de vedere al membrilor BEC de atunci, nu a constituit un impediment pentru candidaturile PSD-ului. Este esențial să se înțeleagă faptul că UN ÎNSCRIS într-un registru nu poate anula decizia suverană a unui congres, validată de Tribunalul București (dacă votul congresului PMP 19.02.2022 prin care Tomac a fost ales Președinte PMP a fost validat de Tribunalul București, decizia BEC e nulă și abuzivă).

Nu sunt fanul nici unui partid politic, însă, dacă mă întrebați pe mine, decizia BEC de respingere a cererii de înregistrare a Alianței Dreapta Unită (ADU) este o golănie de cea mai joasă speță care aruncă de derizoriu toate declarațiile publice ale liderilor PSD și PNL privind democrația și bunele intenții ale acestor partide. „S-a putut cu Ciolacu și PSD, nu s-a putut cu Tomac și PMP”, adică pentru unii mumă, pentru alții ciumă – acesta este mesajul de subtext al acestei decizii. N-am nici un dubiu că e vorba despre un aranjament de culise, însă, din punctul meu de vedere, ținta și mizele sunt altele.

O alianță de dreapta care se proclamă unită produce riscul unei deplasări a votanților PNL spre această alianță, cu efecte electorale catastrofale pentru partidul lui Ciucă, dar și pentru alianța PSD+PNL. Efectul cel mai vizibil și riscant va fi în toamnă, la alegerile generale și cele pentru funcția de Președinte al României, și ar putea da peste cap toate scenariile gândite în culisele alianței PSD + PNL. Migrarea alegătorilor spre Dreapta Unită nu numai că pune în pericol alianța liberalilor cu social-democrații, dar poate duce la reconfigurarea întregii scene politice din România. O asemenea dinamică a voturilor ar echivala pentru PNL cu dezastru de proporții biblice, iar pentru PSD o epuizare de soluții din perspectiva guvernării 2024-2028.

Una peste alta, mutarea cu respingerea cererii de înregistrare a Alianței Dreapta Unită (ADU) de către BEC a fost una mai mult decât neinspirată. Construind un precendent profund antidemocratic, BEC le-a servit pe tavă USR-ului și PMP-ului o temă de campanie care va lovi din plin și fără drept de apel bazinele electorale ale PNL și PSD, mai ales cele din urbanul mare și mediu și cu precădere, cele din zona intelectualității și a vectorilor de opinie. Dincolo de disperarea pe care o trădează, decizia BEC poate ajunge să dinamiteze, prin recul, toate aranjamentele din culisele alianței PSD + PNL. Și în plus, există variabila AUR. Pentru partidul lui Simion, mutarea din BEC e un cadou nesperat. Acum Simion poate arăta cu degetul cine sunt adevărații dușmani ai democrației în România: la urma urmei, ce om cu scaun la cap votează niște partide sau o alianță care se pozează în apărători ai democrației, dar care iau decizii ca Putin sau Stalin?

Lasă un comentariu

6 + 4 =